nóżki

postanowiłam zrobić nóżki w galarecie. pracę rozpoczęłam od znalezienia przepisu. ku mojemu przerażeniu nóżki w galarecie robi się rzeczywiście z wieprzowych nóżek (racic?). w przepisie jest cała masa obrzydliwych czynności („opalenie nogi w celu pozbycia się resztek owłosienia”), które mężnie wykonałam. nóżki umieściłam w garze, obłożyłam warzywami i przyprawami i w straszliwym smrodzie czekałam wiele godzin, aby przejść do następnego etapu. po odpowiednim, ściśle określonym w przepisie, czasie wyjęłam nóżki. w procesie obróbki owych nóżek okazało się niestety, że na nóżkach nie ma ani odrobiny mięsa i że nóżki nadal strasznie śmierdzą. niezrażona i uzbrojona w gumowe rękawiczki starannie posiekałam warzywa, fantazyjnie wypełniłam nimi salaterki, ułożyłam kwiatki z ósemek gotowanego jajka przyozdobione groszkiem konserwowym i wszystko zalałam śmierdzącą cieczą pozostałą z gotowania nóżek.

wyszło paskudne, niezjadliwe, niestężałe i w niczym (NICZYM) nie przypominało „nóżek w galarecie”.

po tej przygodzie chyba już nigdy nie spróbuję nóżek, blee!

poniżej przepis na nóżki, gdyby ktoś chciał sprawdzić samodzielnie:

2 nóżki wieprzowe + jedna golonka

pęczek włoszczyzny

pół główki czosnku

1 cebula

kilka liści laurowych

kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i ewentualnie owoców jałowca

 

sól

1 lub 2 łyżki żelatyny (ja nie daję – 2 nóżki wieprzowe na 1 golonkę sprawiają, że powstaje idealna galareta)

Nóżki i golonkę trzeba dokładnie umyć i oczyścić. Zwłaszcza trzeba się pozbyć resztek szczeciny.

Do sporego garnka włożyć nóżki, dodać oczyszczoną włoszczyznę, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalać całość wodą tak by lekko przykryła nóżki i włoszczyznę. Dodać sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż zmiękną i zaczną się rozpadać – mięso musi odchodzić od kości. Zawczasu wyjąć 3 lub cztery marchewki – ostudzić i pokroić w plasterki.

Ugotowane nóżki wyjąć na talerz – przecedzić wywar do garnka i przetrzeć warzywa. Pokroić mięso z nóżek – nie tylko mięso ale i chrząstki itp. itd… Dodać mięso do przecedzonego wywaru. Dosypać żelatynę i doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając rozpuścić żelatynę.

Do miseczek włożyć po kilka plasterków marchewki i zalać mięsem w wywarze. Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki by nóżki stężały.

Najlepsze są ze zwykłym biały octem spirytusowym ale z sokiem cytryny też są pyszne.”

za: http://niebowgebie.blox.pl/2009/03/Nozki-wieprzowe-w-galarecie.html

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii dziś na obiad, galanteria, kulinaria, strach. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

13 odpowiedzi na „nóżki

  1. pannato pisze:

    przepraszam, obrzydliwości zacytowane pochodzą z innego przepisu. nie pamiętam już którego, bo przeanalizowałam ich mnóstwo.
    ukłony
    To

  2. Najbardziej lubię chyba ten moment:
    i w straszliwym smrodzie czekałam wiele godzin, aby przejść do następnego etapu.
    🙂

  3. pannato pisze:

    to naprawdę strasznie śmierdziało… ble, ohyda!

  4. mamrot pisze:

    Żona mojego brata robiła takie nóżki w galarecie z kurczaka – były pyszne. A ciecz śmierdziała, ponieważ kończyny musiały być nieświeże. Normalnie gotując nóżki otrzymujemy super rosołek. Wiem, bo dostawałam takie kończyny od mojej Ciocio-Babci Janki, kiedy był stan wojenny i mięso było na kartki. Rosołek jadły ze smakiem Panna To i JF.

  5. mamrot pisze:

    Wszystko święta prawda! Racic nie pamiętasz, ponieważ byłam nimi przez Cocio-Babcię obdarowywana dużo wcześniej – latem, gdy miałaś niespełna rok, czyli na etapie niemowlęcym jeszcze, więc przeciw raciczkom nie protestowałaś. JF, choć starsza, nie zaglądała do garów. A czy bajkę „O pulchnym kiwi” pamiętasz?

  6. Panno To, a kiedy coś nowego, halo?

  7. mamrot pisze:

    Czekam na wpisy z nieustającym utęsknieniem!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s